Geen nieuw zonder oud

20160918_142038

Een bijzondere bustocht! Tijdens het Retourtje Cruquius beleef je het industrieel erfgoed van Haarlemmermeer op een geheel nieuwe manier. Rijd mee met de bus vanaf het Kunstfort bij Vijfhuizen naar De Cruquius en weer terug, en maak kennis met de geschiedenis van Haarlemmermeer in drie verhalen: Van water naar land, Het stoomgemaal en De vruchten van het gewonnen land. Onderweg word je verrast met theater, dans, geschiedenis en voedsel. Let op: Retourtje Cruquius is voor kinderen en volwassenen vanaf 10 jaar.
Speciaal voor Retourtje Cruquius maakten theatermakers Ingrid van Leeuwen en Patricia Kuiper (Fly me home, Ringbiënnale 2014) verschillende geluidsopnames en ontwikkelde dansgezelschap Arch8 een fysieke voorstelling op locatie, gebaseerd op de voorstelling Murikamifaction.

Ik zie dat ze gedateerd zijn, de polderjongens. En niet zo’n beetje. Klunend door de tijd zie ik ze doodvallen door uitputting, tyfus, cholera. Voor niet meer dan hun vijfenzeventig dagcenten. Centen die ze dezelfde dag nog spenderen aan jenever in de kroeg.
De wolf had gelijk, geen heen zonder weer. Geen nieuw zonder oud. Geen leven zonder dood.
Ik loop het nieuwe land in. De weg is recht, verdwalen kan hier niet.
Op het jaagpad van de tijd trekken vrouwen en kinderen schuiten door de Ringvaart. Ik zie mensen die, net als ik, van de tijd achter hen niet veel keus kregen. Sjacherend in de
modder planten ze bomen, verbouwen gewassen en hopen op een nieuw leven. In de verte doolt een vrouw. Ze schreeuwt tegen de leegte.
Ik kijk over de akkers. Land is als een kind. Je zorgt voor je land, je blijft bij je land, je laat het nooit in de steek.