Verschil moet er wezen!

VERSCHIL MOET ER WEZEN!

flyer 1 verschil

Amsteldorp, een echt dorp midden in Amsterdam. Met dwars er doorheen een sloot. Aan de ene kant wonen de Wetbuurters en aan de andere kant de Tuindorpers. Aan welke kant van de sloot je ook staat, aan de overkant leven de anderen. Je woont in hetzelfde dorp maar je kent ze niet. Toch heb je zo je ideeën over die anderen. ‘Dat is er zo eentje die alles komt aanwaaien’, ‘Die zal wel een saai leven hebben’, ‘Een armoedzaaier’, ‘Een harde werker’. Klopt dat eigenlijk wel?
‘Wat weten ze in Paramaribo van wat ik hier heb meegemaakt? Wat weten ze hier van wat ik in Paramaribo heb meegemaakt?’ (Percy)
In VERSCHIL MOET ER WEZEN! komen de mensen van beide slootkanten uit hun schulp. Zij lichten een tipje op van hun levenssluier en vertellen over hun fantasieën.

ER ZIT GEEN UIL IN DE SPEELTUIN
Twee vrouwen uit de Wetbuurt. De ene richt haar leven op haar kinderen en de buurt, de andere op muziek en literatuur. Beiden zijn tevreden met hun leven. Dan wordt ze gevraagd om mee te doen aan een theaterproject. Ze zien het echt niet zitten om hun hebben en houden op een podium te laten zien. Wie is daar nou in geïnteresseerd? Maar als de één bij de ander op bezoek komt, vervaagt de grens tussen werkelijkheid en spel. Wat is er nou eigenlijk in de speeltuin aan de hand? De vrouwen zijn meer met theater bezig dan ze denken.

EETSERVICE AMSTELDORP
Ieder mens heeft een eigen plek nodig. Als je die niet hebt, moet je ervoor vechten. Dat weten de Tuindorpers in de speeltuin maar al te goed. Rijna wil iets nieuws tot stand brengen en besluit één van de containers vol rommel te kraken. Onverwacht sluiten drie andere Tuindorpers zich bij haar aan. ‘Eten, we moeten met elkaar eten!’ roept Rita. Rijna houdt niet van koken. Maar samen eten schept een band, denkt ze. Percy houdt van koken. Met elkaar proberen ze een plek voor de buurt te creëren, al heeft niet iedereen dezelfde manier van doen. En dan nog iets: Waar wordt die container eigenlijk nog meer voor gebruikt?
Bewoners van Amsteldorp spelen een dubbelvoorstelling over hun leven en dromen. De werkplaats Community Theatre Amsterdam (wCTA) nodigt u van harte uit voor dit vrolijke locatie-theaterproject: een rijke middag met kijkjes voor en achter de schermen, twee voorstellingen en veel sokken in een groot Amsteldorps mozaïek.

Spel
Percy Fryde, Sonja Houtkooper, Rita Kensmil, Trinette Kuijpers, Machteld Landwehr, Rijna de Vries
Concept, interviews en regie
Margriet Dantuma
Tekst en dramaturgie
Patricia Kuiper
Toneelbeeld
Marika Wanders
Pop
Trinette Kuijpers