De reptielenroof

Kobbes vader is bioloog en verzorgt in opdracht van de dierentuin drie zeldzame, pasgeboren reptielen. Een paar weken later zijn de dieren ineens weg. Gestolen! Het politieonderzoek verloopt traag en van de reptielen is geen spoor. Dan ontdekken Kobbe en Stan iets via internet en duiken op eigen houtje de wereld van de illegale dierenhandel in. Wanneer ze ontdekken dat een braaf uitziende dierenwinkel de dekmantel is voor handel in allerlei exotische dieren, wordt het pas echt spannend.

Rustig blijven, dacht hij. Boven had hij misschien uitzicht, kon hij zien waar hij was. Hij zette zijn voeten op de houten treden. Ze kraakten harder dan hem lief was. Toch kwam hij zonder problemen boven.
Via een gang kwam hij terecht in een kantoorruimte met hoge ramen. Het uitzicht was weids met braakliggende stukken land. Het begon al schemerig te worden. In de verte floepte oranje straatverlichting aan. Aan de overkant stond een rij loodsen. Even verder een oud vervallen pakhuis. Kobbe keek naar de vaal rode lucht achter de skyline van de stad. De vormen waren totaal anders dan wanneer je vanaf de manege naar de stad keek. Als hij maar één element herkende, kon hij bepalen waar hij was. Opeens gekraak op de gang. Hij was hierboven dus niet alleen! Snel kroop hij onder één van de bureaus. Twee gympen kwamen het kantoor binnen. Ze liepen behoedzaam over de versleten vloerbedekking. Had de eigenaar van de voeten hem gezien? In de buurt van het bureau bleven de gympen staan. Nu zou het komen. Elk moment zou het lichaam boven de voeten zich bukken, en dan kon hij geen kant meer uit.

De reptielenroof – Patricia Kuiper
groep 7-8 | leerjaar 5-6
Illustraties Josine van Schijndel
Verschenen oktober 2006

Zwijsen
ISBN 90 276 04 77 0
Herdruk (2011) ISBN 978 90 487 0735 5