Er brandt licht in het pomphuisje!

 

thEr brandt licht in het pomphuisje! is een sprookjesachtig en spannend verhaal over wat in de volksmond ‘het pomphuisje’ heet. Het is geïnspireerd op verhalen en fantasieën die bewoners van Haarlemmermeer over het pomphuisje vertelden. Er zit veel meer achter die muurtjes dan je denkt! Een verhaal voor iedereen vanaf 8 jaar.

Kya verhuist van de grote stad naar Haarlemmermeer. Ze moet erg wennen aan haar nieuwe omgeving met rechte wegen en lange afstanden. Op school ontmoet ze Jesse. Hij woont al zijn hele leven in Haarlemmermeer. Zijn Moemoe (overgrootmoeder) heeft hem altijd fantastische verhalen verteld over de polder.
Vanuit haar raam kan Kya een klein wit huisje zien. Jesse vertelt haar dat volgens Moemoe het huisje bewoond wordt door kleine wezens. Kya wordt nieuwsgierig. Ze spreekt met Jesse bij het huisje af maar hij komt niet opdagen. Kya gaat alleen naar binnen en komt in een wonderlijk avontuur terecht. Ze hoort over pompertjes en pimpertjes. Jesse bespiedt ondertussen een waterheks en een piraat met kwade plannen. Hij moet Kya vinden!

foto Kees van der Veer Het pomphuisje aan de Hoofdvaart tussen Nieuw Vennep en Hoofddorp

foto Kees van der Veer
Het pomphuisje aan de Hoofdvaart tussen Nieuw Vennep en Hoofddorp

Het mysterieuze bouwsel is een pomp- of bemalingshuisje uit 1946, dus kort na de Tweede Wereldoorlog. Het diende om water uit de kavelsloten naar de hoger gelegen hoofdvaart te pompen met behulp van een vijzel, een soort grote schroef. Bij de landbouwers ontstond de behoefte aan kleinschalige ‘vakbemaling’ in plaats van polderbemaling. Vóór die tijd werd het gehele meer vanuit de grote gemalen bijgehouden, maar toen wilde de ene boer wat zoeter of hoger water en de ander net wat zouter. Om op die vraag te kunnen inspelen, werden er overal kleine gemalen neergezet, zoals dit huisje. Door de toepassing van een grootschaliger vakbemaling zijn de huisjes in de loop der tijd buiten gebruik geraakt.Het pomphuisje heeft een bijzondere architectuur en is een opvallende herinnering aan de vakbemaling.