Lyn en het slaapfeestje

Alexandra geeft voor haar tiende verjaardag een slaapfeestje. Ze stuurt ook haar vroegere vriendin Lyn een uitnodiging. Na de dood van haar moeder is Lyn naar de stad verhuisd en zijn de vriendinnen elkaar uit het oog verloren. Op het feestje halen ze oude herinneringen op. Lyn vindt het geweldig in de stad, zegt ze. Trots laat ze haar supermoderne mobiele telefoon zien. In de loop van de dag merkt Alexandra echter dat Lyn helemaal niet zo gelukkig is. De volgende ochtend is Lyn verdwenen.

Ai! Daar struikelde ze over de scherpe tak van een duindoorn. Bloed sijpelde uit haar knie. Nu niet stom gaan huilen. Ze hees zich dapper overeind en depte de wond met een papieren zakdoekje. Op haar horloge zag ze dat het pas kwart over zeven was. De anderen waren misschien nog niet wakker en hadden dus nog niets gemerkt. Moedeloos slofte ze verder door het mulle zand.
——
Lyn trommelde met haar vingers op het tafeltje in de treincoupé. Ze was er zelf van geschrokken hoe hard ze tegen Alexandra was geweest. Maar ze had háár nodig en geen grote mensen. Die begrepen er toch niets van en zouden alles alleen maar tegenhouden.
Ze keek naar de geestgronden met bloeiende bollenvelden die langs het treinraampje schoten. Alexandra zat als een bang vogeltje op de bank tegenover haar. Diep in haar hart wist Lyn heel goed dat ze Alexandra’s hele verjaardag had verpest. Aan de andere kant, zo redeneerde ze, had Alexandra alles: twee fijne ouders, een broertje, een eigen hond. En een huis bij de duinen met een manege in de buurt. Dan was het misschien toch wel eerlijk dat zij, Lyn, nu even voorging?

Lyn en het slaapfeestje – Patricia Kuiper
AVI 9 – Leeservaring F
Illustraties Marja Meijer
Verschenen 2006
Zwijsen
ISBN 90 276 6133 2