Marie-Li

Marie-Li heeft haar hele leven bij Oma aan de rivier gewoond. Over haar afkomst weet ze alleen dat ze Chinees is. Na de dood van Oma voelt ze zich als een foto zonder album. Samen met haar kraai Wief trekt ze de wereld in op zoek naar ouders. Ze komt op vreemde plaatsen terecht: bij een makelaarskantoor waar kinderen via de computer nieuwe ouders kunnen zoeken, en bij een restaurant in de bergen waar ze onderdak krijgt in ruil voor wat hulp in de keuken. Maar Wief lokt haar verder. Hij is haar kompas in het leven. Als ze Wief maar nooit kwijtraakt!
Marie-Li  is een sprankelend en verwarmend boek met een magische kant, met humor en spanning.
Het is een zoektocht naar de plek waar je je thuis voelt. Een beeldend verhaal over moed, vriendschap en trouw.

Fluitman keek haar aan. ‘Je hebt er geen idee van hoeveel kinderen nieuwe ouders zoeken. De meeste zijn ontevreden over hun opvoeding of hun leefsituatie. Ruziënde ouders zijn weinig populair. Logisch. Ook ouders die veel op reis zijn vallen niet in de smaak. Dat begrijp ik niet. Daar moeten toch cadeautjes uit te halen zijn en cadeautjes zijn een erg belangrijk punt bij de meeste kinderen.’
Fluitman leek even na te denken over wat hij zojuist had gezegd. Toen vervolgde hij: ‘Hoe veeleisend kinderen ook zijn, toch weten wij meestal wel ouders te vinden. Kinderen zijn en blijven voor veel grote mensen een zeer gewenst product.’
*****
De computer had twee paar ouders voor haar gevonden.
Marie-Li schrok. Moest ze bij mensen gaan wonen die ze helemaal niet kende? Haar opgewektheid van zo even maakte plaats voor duistere gevoelens.
Ze fantaseerde over de moeder waaruit ze was geboren, de moeder die ze niet kende. Lang zwart haar. Slank. In haar armen hield ze een schattig baby’tje. Ze wikkelde het in een deken en liep naar de rivier. Waarom? Was er een vader bij? Waarom hadden ze haar in de steek gelaten? Nu zat ze in een vreemd kantoor en er was niemand die haar miste.
*****
De hele nacht lag ze te piekeren. Ik kan het niet, het leven, dacht ze. ‘Ik had Oma, Oma’s huis, de rivier. Dat kon ik, maar van dit hele gedoe kan ik helemaal niks. Ik weet niet eens wie ik ben. Waarom ben ik geboren?’ Ze voelde zich als een foto zonder album.

Marie-Li – Patricia Kuiper
10+
Omslag Martijn van der Linden
Verschenen 2004
Leopold
ISBN 90 258 4438 3